Open top menu
piątek, 14 października 2016

torty artystyczneUlubiony deser większości Polaków to kawałek ciasta i kawa. 

Ciasto przestało już być tylko dodatkiem do "czarnego napoju bogów", ale jest integralną częścią zestawu idealnego. Jak stworzyć ciasto doskonałe? Ten sekret zna niejedna cukiernia. Odwiedziny tego słodkiego miejsca kończą się zakupem puszystych, przekładanych masą biszkoptów, szarlotki, makowca, sernika lub innego, równie apetycznie wyglądającego przysmaku.

Najczęstszym powodem odwiedzin w cukierni jest zakup tortu. Ten rodzaj ciasta jest nieodzownym elementem każdej uroczystości. Niezależnie od tego z jakiej okazji jest zamawiany, zawsze powinien wyglądać okazale i cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oczy. Cukiernie oferują torty w niemal wszystkich smakach i kształtach, pokryte bitą śmietaną, lukrem, czekoladą i ozdobione owocami, marcepanowymi figurkami, listkami i kwiatkami.

Największą popularnością cieszą się jednak torty artystyczne. Od tortów klasycznych różnią się przede wszystkim kształtem i wykończeniem. Nikogo już nie dziwi zatem tort w kształcie samochodu, kobiecego biustu, lalki czy postaci z bajek dla dzieci.

Wykonanie tortu, w szczególności tortu artystycznego, urosło do rangi sztuki, dlatego w wielu miejscach na świecie odbywają się konkursy i zawody w pieczeniu tortów. Co ciekawe, nie zawsze wygrywają twórcy tych najbardziej okazałych wypieków. Tajemnicą idealnego tortu jest bowiem harmonijne połączenie doskonałego smaku, który powstał ze świeżych i naturalnych składników oraz współgrającego z nimi wyglądu.

0 komentarze