Open top menu
środa, 5 kwietnia 2017

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami są daniem niezwykle smacznym. Ale również pracochłonnym. 

Dlatego też jeśli nie dysponujemy większą ilością czasu, to warto postawić na sprawdzone usługi cateringowe i profesjonalne usługi gastronomicznePierogi pojawiają się co roku na naszych stołach świątecznych wraz z czerwonym barszczem czy też zupą grzybową. Mnogość przepisów na ciasto i farsz sprawia, że można je przyrządzić na różne sposoby. Jako, że świąteczne przygotowania są czasochłonne, warto postawić na katering.

Pomysł na pierogi z kapustą i grzybami


Składniki potrzebne na ciasto: 4 szklanki mąki, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki oliwy, 1,5 szklanki ciepłej wody.
Na farsz potrzebować będziemy kilograma kiszonej kapusty, 200 g suszonych grzybów, cebule, marchew, pietruszkę, oliwę, sól i pierz do smaku.

Przygotowanie: grzyby opłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc, po czym zagotowujemy je w wodzie, w której się moczyły. Dodajemy do nich marchew oraz pietruszkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem, odcedzamy, a wywar zachowujemy.

Kapustę kiszoną gotujemy z wywarem grzybowym do miękkości, a następnie odcedzamy. Składniki na farsz drobno szatkujemy i dodajemy do niego zeszkloną cebulę. Całość należy dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, to wyrabiamy je stopniowo, dodając ciepłą wodę, aż stanie się miękkie i elastyczne. Wrobione ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy je na dwie porcje i rozwałkowujemy na grubość 3 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką czy kieliszkiem krążki ciasta, nakładamy łyżką farsz na środek i sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonych wrzątku przez ok. 2 min.

0 komentarze