Obsługiwane przez usługę Blogger.

Slider

Breaking News

Recent comments

Fashion

News

Food

Sports

Food

Technology

Featured

Videos

Motoryzacja

Technology

Fashion

Biznes

Fashion

Polecamy

Niezwykła atrakcja na imprezę: wesele, firmowy event

Szczepan Sadurski od lat przemierza Polskę, rysując karykatury na żywo, na rozmaitych imprezach firmowych i prywatnych. Od lat znany jest z ...

Biznes

Budownictwo

Motoryzacja

Turystyka

Zdrowie

Newsy

Popularne posty

» » » » » » Pierogi z klasą

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami są daniem niezwykle smacznym. Ale również pracochłonnym. 


Dlatego też jeśli nie dysponujemy większą ilością czasu, to warto postawić na sprawdzone usługi cateringowe i profesjonalne usługi gastronomiczne. Pierogi pojawiają się co roku na naszych stołach świątecznych wraz z czerwonym barszczem czy też zupą grzybową. Mnogość przepisów na ciasto i farsz sprawia, że można je przyrządzić na różne sposoby. Jako, że świąteczne przygotowania są czasochłonne, warto postawić na katering.

Pomysł na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki potrzebne na ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki soli 
  • 2 łyżeczki oliwy 
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
Na farsz potrzebować będziemy kilograma kiszonej kapusty, 200 g suszonych grzybów, cebule, marchew, pietruszkę, oliwę, sól i pierz do smaku.

Przygotowanie: grzyby opłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc, po czym zagotowujemy je w wodzie, w której się moczyły. Dodajemy do nich marchew oraz pietruszkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem, odcedzamy, a wywar zachowujemy.

Kapustę kiszoną gotujemy z wywarem grzybowym do miękkości, a następnie odcedzamy. Składniki na farsz drobno szatkujemy i dodajemy do niego zeszkloną cebulę. Całość należy dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, to wyrabiamy je stopniowo, dodając ciepłą wodę, aż stanie się miękkie i elastyczne. Wrobione ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy je na dwie porcje i rozwałkowujemy na grubość 3 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką czy kieliszkiem krążki ciasta, nakładamy łyżką farsz na środek i sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonych wrzątku przez ok. 2 min.

«
Next
Nowszy post
»
Previous
Starszy post

Brak komentarzy:

Zostaw odpowiedź