Open top menu
piątek, 12 sierpnia 2016

surówkiTradycyjny obiad określa wspólna definicja, ale w każdym miejscu
może wyglądać (i smakować) inaczej.

Pojęcie tradycyjny obiad odnosi się do klasycznej, najczęściej podawanej potrawy.
Ze względu na różnice kulturowe i historyczne, zwykle tradycyjny obiad mniej lub bardziej różni się w każdym kraju. Dla przykładu: tak często w Polsce podawane ziemniaki w ogóle nie są podawane
w wielu krajach azjatyckich. Często dominuje tam ryż w sosie z warzywami.  Tak zwyczajny dla naszych domów bigos czy pierogi stanowią raczej rarytas w tamtejszych restauracjach.

Wróćmy jednak do tradycyjnego obiadu bliskiemu nam, czyli taki jaki występuje u nas w Polsce. Raczej nie da się zaprzeczyć, że już wręcz mianem klasycznym da się określić podawanie na obiad ziemniaków ze schabowym. Często towarzyszą temu różne sałatki oraz surówki, a także inne dodatki. Nie mniej popularne są wspomniane pierogi, a także kluski czy różnego rodzaju paszteciki. Tradycyjny obiad to często też rodzinny obiad, okazja na spotkanie i rozmowę z najbliższymi. Jak to często mawiają niektórzy: „Nie ma to jak porządny kotlet schabowy z ziemniakami przy rodzinnym stole”.

Warto oczywiście czasem odejść od polskich tradycji i zainteresować się tym, o czym myślą obcokrajowcy na pojęcie tradycyjnego obiadu. Pomimo coraz częściej występującego ryżu w naszej diecie, nadal rzadko korzystamy z prawdziwych, chińskich przepisów. Prawdę mówiąc, osoby, które ograniczają się tylko do kilku/kilkunastu potraw naprawdę wiele tracą. Sięgnięcie po egzotyczne potrawy, o ile często przyprawia o mdłości, niejednokrotnie może nas zachwycić. Bardzo zachęcamy was do poszukiwań nowych smaków.

0 komentarze