Żelatyna to składnik wielu produktów spożywczych, leków, a także
kosmetyków. Jest naturalną mieszanką białek i peptydów pochodzących z
chrząstek, kości i skóry zwierzęcej.
Jest to więc substancja pochodzenia zwierzęcego i występuje w dwóch
odmianach jako żelatyna wołowa i
żelatyna wieprzowa. Jest bezwonna, nie posiada koloru ani smaku, sprzedawana
jest w formie płatków, listków i proszku. Istnieje również żelatyna pozyskiwana
z roślinnej pektyny lub agaru, szczególnie popularna wśród wegetarian.
Żelatyna ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator,
środek żelujący oraz jako zagęszczacz w lekach czy kosmetykach. Jako dobrze
przyswajalne białko, sama w sobie nie jest pełnowartościowa, ponieważ zawiera
niepełną pulę aminokwasów. Może być ona uzupełniona, jeżeli w tym lub kolejnym
posiłku spożyjemy mleko albo jajko.
Żelatyna typu spożywczego występuje w dwóch rodzajach. Pierwszy wytwarzany
jest ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła, a drugi pozyskuje się w
procesie zasadowym ze skór i kości wołowych.
Pod koniec lat 90. żelatyna wołowa okazała
się być nośnikiem groźnej choroby prionowej – choroby wściekłych krów (BSE). Jej
rozpowszechnienie spowodowało wycofanie tej żelatyny z obiegu. Obecnie żelatyna
otrzymywana jest przede wszystkim z wieprzowiny, ponieważ świnie nie zapadają
na choroby prionowe. Żelatyna wieprzowa
może się więc wydawać rozwiązaniem problemu, lecz w świadomości konsumentów
pozostała obawa, że żelatyna pozostała nośnikiem nieznanych dotąd chorób
zakaźnych.
Pomimo tych zagrożeń, żelatyna wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie.
Uznawana jest za najstarszy suplement diety. Poprawia stan włosów i paznokci.
Doceniają ją sportowcy jako sposób na regenerację stawów, ze względu na bogate
źródło glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i
argininy. Prowadzone badania zwracają uwagę na pozytywny wpływ stosowania
preparatów żelatynowych. Żelatyna należy do grupy produktów zwiększających
objętość osocza, co pozytywnie wpływa na krwiobieg i ciśnienie krwi. Zatem pomimo
tego, że żelatyna została okryta złą sławą, wykazuje wiele zdrowotnych walorów,
które doceniane są po dziś dzień.
Brak komentarzy: