Obsługiwane przez usługę Blogger.

Slider

Breaking News

Recent comments

Fashion

News

Food

Sports

Food

Technology

Featured

Videos

Fashion

Technology

Fashion

Biznes

Fashion

Biznes

Dom

Kuchnia

Turystyka

Zdrowie

Newsy

Żelatyna wieprzowa

Żelatyna to składnik wielu produktów spożywczych, leków, a także kosmetyków. Jest naturalną mieszanką białek i peptydów
pochodzących z chrząstek, kości i skóry zwierzęcej.

Jest to więc substancja pochodzenia zwierzęcego i występuje w dwóch odmianach jako żelatyna wołowa i żelatyna wieprzowa. Jest bezwonna, nie posiada koloru ani smaku, sprzedawana jest w formie płatków, listków i proszku. Istnieje również żelatyna pozyskiwana z roślinnej pektyny lub agaru, szczególnie popularna wśród wegetarian.
Żelatyna ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator, środek żelujący oraz jako zagęszczacz w lekach czy kosmetykach. Jako dobrze przyswajalne białko, sama w sobie nie jest pełnowartościowa, ponieważ zawiera niepełną pulę aminokwasów. Może być ona uzupełniona, jeżeli w tym lub kolejnym posiłku spożyjemy mleko albo jajko.
Żelatyna typu spożywczego występuje w dwóch rodzajach. Pierwszy wytwarzany jest ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła, a drugi pozyskuje się w procesie zasadowym ze skór i kości wołowych.
Pod koniec lat 90. żelatyna wołowa okazała się być nośnikiem groźnej choroby prionowej – choroby wściekłych krów (BSE). Jej rozpowszechnienie spowodowało wycofanie tej żelatyny z obiegu. Obecnie żelatyna otrzymywana jest przede wszystkim z wieprzowiny, ponieważ świnie nie zapadają na choroby prionowe. Żelatyna wieprzowa może się więc wydawać rozwiązaniem problemu, lecz w świadomości konsumentów pozostała obawa, że żelatyna pozostała nośnikiem nieznanych dotąd chorób zakaźnych.
Pomimo tych zagrożeń, żelatyna wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Uznawana jest za najstarszy suplement diety. Poprawia stan włosów i paznokci. Doceniają ją sportowcy jako sposób na regenerację stawów, ze względu na bogate źródło glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i argininy. Prowadzone badania zwracają uwagę na pozytywny wpływ stosowania preparatów żelatynowych. Żelatyna należy do grupy produktów zwiększających objętość osocza, co pozytywnie wpływa na krwiobieg i ciśnienie krwi. Zatem pomimo tego, że żelatyna została okryta złą sławą, wykazuje wiele zdrowotnych walorów, które doceniane są po dziś dzień. 

«
Next
Nowszy post
»
Previous
Starszy post

Brak komentarzy:

Leave a Reply