Smak słodki i słony - dwa kontrasty mogą stanowić dobraną parę?
Wiele osób na samą myśl o łączeniu słodkiego smaku ze słonym ma odruchy wymiotne. Nic w tym dziwnego gdyż po prostu przeważnie sól zepsułaby smak wielu słodkich smakołyków. Co jednak, gdybyśmy powiedzieli, że słono-słodki posmak może smakować?
Jak wspomina pan Robert:
Należę do osób, które zawsze z zadziwieniem obserwowały ludzi wielbiących takie smaki. Przecież w końcu, jak to może w ogóle komuś smakować? Trwało to do pewnego momentu. Do momentu gdy spróbowałem ciekawego połączenia czekolady mlecznej z lekko słonawymi krakersami. Była to dla mnie nowość i zaskoczenie. Nowy smak, który wbrew niewielkim oczekiwaniom okazał się po prostu... rewelacyjny.
W marketach można znaleźć całkiem sporo towaru, który opiera się na słodko-słonych smakach. Skoro produkuje się tego tak dużo, można przypuszczać, że potencjalnych klientów nie brakuje. Toteż coraz częściej pojawiają się takie połączenia w potrawach do wyboru w menu restauracji. Nawet przekąski serwowane przez catering mogą okazać się słodkawo słone. Usługi cateringowe to też dobra okazja, by zapoznać się z kolejnymi pomysłami.
Połączenie cukru i soli opiera się nie tylko na słodyczach. W sieci można znaleźć przepisy na ciasta czy sosy słodko-pikantne. Zwolennicy tego typu jedzenia twierdzą, że cała tajemnica opiera się na wyważeniu odpowiedniej proporcji soli do określonej potrawy. Łatwo się zrazić gdy ilość soli jest zbyt duża.
Nie da się jednak ukryć, że chociażby wspomniana czekolada z krakersami nie każdemu musi smakować. Ludzi cechuje bardzo różnorodny gust smaku, ale z drugiej strony, bardzo pozytywny jest fakt, że mamy tak szeroki wybór. Każdy może sobie znaleźć coś dla siebie.
Brak komentarzy: